Apa cu miros de ouă clocite – Se poate rezolva problema mirosului urât al apei? Sigur că se poate!

Sunt trei cauze mai frecvente pentru care apa poate avea un miros neplăcut.

 1. Existența manganului în apă, poate da acesteia un miros stătut, de mâl.
  Rezolvarea problemei se face prin filtrarea manganului din apă. Stația de multifiltrare, care face acest lucru, este prezentată de mine, de mai multe ori, în câteva postari anterioare.
  https://fantanavietii.ro/product-category/filtre-clack-multifiltrare-ecomix/
 2. Dezvoltarea unei colonii de bacterii în boilerul de apă caldă, dă la rândul ei un miros neplăcut, dar numai pe robinetul de apă caldă. Rezolvarea acestei probleme se face prin instalarea unui sistem de injectare a unei doze controlate de clor în apa din boiler. Clorul omoară bacteriile.
 3. Prezența hidrogenul sulfurat, dă apei mirosul specific de ouă clocite. Depășirea concentrației de 100 micrograme/litru devine periculoasă. Este un gaz toxic care, chiar și în cazul expunerii la cantități relativ mici pe o durată lungă de timp, poate duce la afecțiuni grave, până la paralizie respiratorie.Pentru a stabili exact cauza mirosului neplăcut al apei, trebuie făcut un set de analize pentru apa potabilă. Vestea bună este că hidrogenul sulfurat poate fi filtrat.

3.1.  În varianta clasică, hidrogenul sulfurat se elimină prin clorinare și aerare într-un bazin de stocare. Se injectează o cantitate bine dozată de clor, se instalează și un sistem de aerare, apoi apa este filtrată printr-un filtru automat cu cărbune activ.
Este un filtru de dimensiuni mari, care seamănă cu un dedurizator, dar nu folosește pastile de sare.

3.2.  O altă solutie de filtare a hidrogenului sulfurat este filtrul automat cu Pyrolox. Aceasta este o rășină capabilă să elimine din apă manganul, fierul și hidrogenul sulfurat.
Nu are nevoie de pastile de sare ci doar de o spalare intensă, zilnică a patului de filtrare. Nu reduce și duritatea apei.

3.3.  A treia soluție este filtrul automat cu pernă de aer.Seamănă cu filtrul automat cu Pyrolox dar este mai ieftin. Filtrează doar hidrogenul sulfurat, care se acumulează într-o pernă de aer în partea superioară a filtrului și este eliminat prin spălare la canalizare.
În funcție de rezultatul analizei de apă, se alege soluția tehnică de filtare a hidrogenului sulfurat.

2 thoughts on “Apa cu miros de ouă clocite – Se poate rezolva problema mirosului urât al apei? Sigur că se poate!

 1. Paun Silvian Ștefan says:

  Am o fântână care când scot apa din ea are un miros puternic de oua clocite după ce o las un anumit timp nu mai are mirosul și după fierbere are o mica duritate ca se depune niște calcar

 2. fantanavietii says:

  Bună ziua dl. Păun.
  Sunt mai multe cauze care pot genera mirosul dezagreabil al apei reci de fântâna sau foraj de apă. Cel mai des, mirosul se datorează prezenței manganului. Dar se poate datora și hidrogenului sulfurat, materiilor organice putrezite, amoniului. Pentru a rezolva problema trebuie depistată cauza.
  Este nevoie să faceți o analiză completă de apă. Dacă nu știți un laborator local de analize, căutați pe internet Direcția de Sănătate Publică în cel mai apropiat municipiu. DSP-urile au și laboratoare de analiză apă potabilă pentru fiecare județ. Rugații să vă spună care-i procedura.
  Când aveți analiza de apă, trimiteți-mi certificatul. Îl studiez și vă spun de ce filtre aveți nevoie.
  Succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.